dizalice-topline

Sve što trebate znati o dizalicama topline

Dizalice topline jedan su od najisplativijih i energetski najučinkovitijih načina da vaš dom bude ugodan i topao tijekom cijele godine. Iako ti sustavi mogu imati veće početne troškove, dugoročno vam štede novac zahvaljujući izvrsnim performansama. Izradili smo ovaj mali vodič koji će vam pomoći da naučite sve o sustavima dizalica topline i kako biste lakše donijeli odluku prilikom odabira vašeg budućeg uređaja za grijanje ili hlađenje!

Iako većina metoda grijanja i hlađenja i dalje oslobađa stakleničke plinove, dizalice topline mogu biti izvrstan način za smanjenje potrebe korištenja fosilnih i krutih goriva. U tvrtki MAKINJA d.o.o. razumijemo da vrlo mali broj vlasnika kuća zna što su dizalice topline ili kako vam može pomoći u odabiru uređaja za grijanje ili hlađenje doma. U daljnjem tekstu navodimo sve što trebate znati o dizalicama topline:

Što je dizalica topline?

Dizalica topline je dio opreme koja premješta toplinu s jednog mjesta na drugo pomoću rashladnog sredstva i radi na električnu energiju, a ne na propan ili prirodni plin. Dizalica topline nazivamo još i toplinskim pumpama a može se koristiti tijekom ljeta za prijenos topline iz vašeg doma prema van, a zimi se koristi suprotno, za dovođenje toplog zraka u vaš dom. Budući da se može koristiti za hlađenje ili grijanje vašeg doma, to je popularan izbor za vlasnike kuća u umjerenim klimatskim uvjetima.

Koje su prednosti dizalice topline?

Dizalice topline nevjerojatno su energetski učinkovite zbog načina na koji upijaju toplinu koja je već u zraku i koriste je za grijanje ili hlađenje vašeg doma – ovo je učinkovit postupak koji će vam pomoći uštedjeti novac koji morate izdvajati za grijanje ili hlađenje. U tom slučaju dizalica topline može za svaki kW utrošene električne energije proizvesti 4 kW toplinske energije.

Za razliku od tradicionalnih grijalica i klima uređaja, dizalice topline koriste vrlo malo otrovnih kemikalija i gotovo ne ispuštaju plinove u atmosferu, što ih čini zelenim izborom za ekološki osviještene kupce. Troše struju, što znači da ne koriste skupa zapaljiva goriva poput tradicionalnih grijača. Oni su također tihi sustav kućne udobnosti budući da se nalaze vani.

Prikladne za Vaš novčanik

Budući da dizalice topline ne troše kruto i tekuće gorivo i samo troše struju, one su jeftina alternativa tradicionalnim grijalicama i klima uređajima. Dizalice topline rade premještajući toplinu, a ne generirajući je, što održava troškove i potrošnju energije niskim. Ipak, dizalice topline za grijanje u početku su skuplje od tradicionalnih klimatizacijskih (HVAC) sustava.

Novogradnja ili obnova postojećih objekata

Dizalica topline idealno je rješenje za grijanje i hlađenje novoizgrađenih ili obnovljenih zgrada ili za zamjenu postojećeg sustava grijanja. Budući da djeluje na principima nisko temperaturnog grijanja, pogodna je za podno grijanje i grijanje pomoću zidnih radijatora, kao i kombinaciju oba. Dizalice topline posebno su prikladne za grijanjem radijatorom, jer novi modeli za visoke temperature mogu doseći temperaturu vode od 80 ° C.

Vrste dizalice topline

Dvije glavne vrste dizalica topline su izvor zraka i izvor tla. Izvor vode također je opcija gdje to situacija dopušta. Ovi se pojmovi odnose na medij iz kojeg se crpi toplinska energija. Iznenađujuće je da ova toplinska energija može postojati na temperaturama nižim od 0 ° C, jer iznad apsolutnog smrzavanja sve ima energiju. Dizalice topline uzimaju ovu toplinsku energiju putem rashladnog sredstva, a pomoću sustava kompresora / isparivača toplinsku energiju isporučuju na višoj temperaturi. Stoga svaka vrsta dizalice topline djeluje na vrlo sličan način, ali podešene su tako da rade optimalno na temelju izvora topline i zahtjeva primjene.

U tvrtki MAKINJA d.o.o. fokusiramo se na dizalice topline za domaće tržište nekretnina i određene specifične industrijske primjene. Što se tiče domaćih svojstava, toplinske pumpe s izvorom zraka češće su zbog daleko nižih troškova ugradnje unatoč nešto lošijoj učinkovitosti.

Dizalice topline možemo podijeliti i prema tehničkoj izvodivosti.

1. Mini-Split dizalice topline

Jedna od najčešćih dizalica topline je mini-split sustav. Mini-split sustavi imaju toplinsku pumpu smještenu izvana, kao i dio iznutra, a mogu se jednostavno ugraditi u vaš dom uz minimalnu ugradnju.

2. Apsorpcijske dizalice topline

Apsorpcijske dizalice topline dizajnirane su za veće kuće, obično preko 4000 četvornih metara. Ove dizalice topline nisu električne, već rade na prirodni plin, propan, solarno grijanu vodu ili geotermalnu vodu.

3. Toplinske pumpe za postojeće peći

Ne trebate potpuno novi sustav grijanja ili hlađenja instaliran u vašem domu da biste iskoristili blagodati dizalice topline. Neke se toplinske pumpe mogu dodati u vašu postojeću peć za upotrebu tijekom umjerenih sezona poput proljeća i jeseni. U ovo doba godine možda vam neće trebati puna snaga peći, ali dizalica topline može vam pomoći da vaš dom bude ugodniji.

Kolika je cijena dizalica topline? Koliki je povrat investicije?

Dizalice topline prema svome načinu rada uvrštavaju se u obnovljivom izvoru energije visoke efikasnosti. Za njih realno je da je početna investicija nešto veća u odnosu na klasične sustave grijanja. Budućim korisnicima u startu je osigurana ušteda pošto im je potreban tek priključak električne energije i nije potrebno raditi dimnjak. Cijena dizalice topline je u startu možda veća od konkurentskih riješenja, ali je povrat investicije jednako veći kroz manje prosječne operativne troškove. Zadnjih godina država pomoću raznoraznih natječaja subvencionira investiciju u dizalice topline. Najčešće je riječ o pokrivanju 50% investicije do specifičnog maksimalnog iznosa. Više o subvencijama, uvjetima i aktualnim ponudama može saznati na stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

S obzirom na smanjenu potrošnju energenata, povrat investicije u sustav dizalice topline u prosjeku iznosi sedam godina. U slučaju da investitor aplicira i dobije državne subvencije, taj se rok vidno skraćuje. Cijena ne bi trebala biti glavni kriterij, jer je toplinska pumpa investicija 20 i više godina. Cijena sustava toplinske crpke voda-voda ili zemlja-voda je najviša i kreće se od 70,000-100,000 kn bez ulaganja u distribucijski sustav. Cijena dizalice topline zrak-voda je mnogo niža, za opskrbu i ugradnju prosječne toplinske pumpe od 8kW, koja je dovoljna za dobro izoliranu stambenu kuću, odbit ćete 30,000 kn.

Zaključak

Kako biste bili sigurni da je dizalica topline pravo rješenje za Vas, ukratko ćemo navesti prednosti i nedostatke takvog sustava.

Prednosti:

  • Korištenje prirodnih, neiscrpnih izvora energije; neovisnost o energentima
  • Nema štetnih emisija
  • Učinkovitost: do 75 posto energije dolazi iz okoliša, samo 25 posto treba dodati u obliku električne struje
  • Hlađenje tijekom ljetnih mjeseci
  • Jednostavna tehnologija visokih vrijednosti, niskih troškova održavanja s dugim vijekom trajanja

Nedostatci:

  • Veća početna ulaganja
  • Potreban je nisko temperaturni režim grijanja, što zahtijeva preinake u slučaju prelaska s visoko temperaturnog režima
  • Dizalice topline koriste energiju iz zemlje, podzemnih voda ili zrak

Imate li dodatnih pitanja ili nejasnoća u vezi dizalica topline ili razmišljate o ugradnji takvog sustava u svoj dom, kontaktirajte nas ili nas posjetite u našoj poslovnici u Splitu.

Naše stručno osoblje će rado odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Podijeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this